کیف پول های ارز دیجیتال چیست؟
در حقیقت، همان طور که احتمالاً بارها شنیدهاید، در دنیای ارزهای دیجیتال و بلاک چینها مسئولیت داراییهای هرشخص برعهده خودش است و در این حوزه، یک اشتباه کوچک میتواند آخرین اشتباه شما باشد.
نکته دیگر این است که سطح ایمنی داراییهای دیجیتال در کیف پولهای مختلف شبیه به هم نیست؛ چراکه امکانات و قابلیتهای کیف پولهای دیجیتالی پلهپله با رشد و توسعه بلاک چین و ارزهای دیجیتال بیشتر و متنوعتر میشوند. پس، شناخت کارکرد و ویژگیهای انواع کیف پول بهاندازه شناخت ارز دیجیتالی که قصد دارید با آن کار کنید، اهمیت و ضرورت دارد.
همچنین، با توجه به پیشرفتهای این حوزه، اکنون ۱۳,۰۰۰ ارز دیجیتال متنوع در بازار خریدوفروش میشود. بنابراین، اگر کیف پولها را نشناسید و ندانید که چطور باید کیف پول ارز دیجیتال مدنظرتان را پیدا کنید، هر بار با مشکل مواجه میشوید.
علاوه بر این، کارکرد کیف پولها فقط به ذخیره ارزهای دیجیتال محدود نمیشود و کیف پولهای دیجیتالی سرویسهای مختلف دیگری مثل معامله (صرافیهای غیرمتمرکز) و سهامگذاری هم در اختیارمان قرار میدهند.
در دنیای غیرمتمرکز، شناخت کیف پولها مانند داشتن حساب بانکی اهمیت دارد و شاید در آینده کیف پولهای دیجیتال جای حساب بانکی ما را هم بگیرند.
در این مقاله، ابتدا به ماهیت کیف پولهای دیجیتالی نگاهی میاندازیم و توضیح میدهیم که یک کیف پول چگونه کار میکند. بعد، با توجه به ویژگیهایی که هر کیف پول میتواند داشته باشد، انواع کیف پولها را نام میبریم و یاد میگیرید که چطور میتوانید برای هر ارز دیجیتال بهترین کیف پول را انتخاب کنید. در پایان هم چند کیف پول برتر را برای ذخیره اغلب ارزهای دیجیتال معرفی میکنیم.
اگر بخواهیم ساده بگوییم، کیف پول دیجیتالی شبیه به کیف پول واقعی شماست؛ یعنی ابزاری برای ذخیره، نگهداری، دریافت، پرداخت و جابهجایی دارایی.
اما اگر کمی دقیقتر شویم، یک کیف پول ارز دیجیتال میتواند شبیه کارتهای بانکی هم باشد، چون دقیقاً مانند کارت بانکی، در کیف پولهای دیجیتال ما با پول فیزیکی سروکار نداریم.
کیف پول دیجیتال یا نرمافزاری است که روی موبایل یا کامپیوتر شما نصب شده است یا سختافزاری که مانند یک فلش مموری فیزیکی است. کیف پولهای نرمافزاری کاملاً رایگان هستند؛ اما کیف پولهای سختافزاری را باید خریداری کنید.
بنابراین تا اینجای مقاله کیف پول ارز دیجیتال را مانند حساب بانکی خود در نظر بگیرید؛ اما جلوتر که برویم متوجه میشوید که تفاوتهای زیادی وجود دارد.
از دیدگاه فنی، زمانی که با یک کیف پول تراکنش انجام میدهید، کیف پول در نقش یک واسطه بین شما و شبکه عمل میکند و درخواست شما را به شبکه میفرستد.
بهعبارت دیگر، کیف پول این پیام را به شبکهای از هزاران کامپیوتر (شبکه بلاک چینی) ارسال میکند: این مبلغ را از موجودی کم کن و به حساب فرد دیگری اضافه کن.
کیف پولهای کریپتو بهمعنای واقعی ارز دیجیتال در خود ذخیره نمیکنند. در حقیقت، با ارسال ارز دیجیتال مانند انجام کارتبهکارت، تنها چیزی که رخ میدهد، انتقال مالکیت پول است؛ با این تفاوت که در عملیات بانکی، موجودی شما روی کامپیوترهای متمرکز بانک ذخیره شده است و در انتقال ارز دیجیتال، موجودی روی بلاک چین به دست آمده است.
کلید عمومی و کلید خصوصی
در درون هر کیف پول دو رشته متنی بلند وجود دارد: کلید خصوصی (Private Key) و کلید عمومی (Public Key).
در واقع اگر بخواهیم دقیقتر بررسی کنیم، وظیفه اصلی برنامه کیف پول این است که این دو کلید را ذخیره کند؛ چراکه این کلیدها هستند که نشان میدهند شما مالک مقداری ارز دیجیتال هستید یا خواهید بود.
کلید خصوصی چیست؟
کلید خصوصی رشتهای متنی از حروف و اعداد انگلیسی است که مانند رمز کارت بانکی شما عمل میکند.
بهبیان ساده، از کلید خصوصی برای خرجکردن دارایی استفاده میشود و میشود کلید خصوصی را همان دارایی یک کیف پول دانست. اگر کسی کلید خصوصی کیف پول شما را داشته باشد، میتواند موجودی کیف پول را منتقل کند.
طول و پیچیدگی کلید خصوصی باعث میشود هکرها نتوانند آن را بهراحتی حدس بزنند. اما، همین طول و پیچیدگی برای کاربران کیف پولها هم مایه دردسر است.
بنابراین در بیشتر کیف پولها، بهجای این کد طولانی و گیجکننده، عبارتی بین ۱۲ تا ۲۴ کلمه در قالب «عبارت بازیابی» (Mnemonic phrase یا Seed phrase) به شما داده میشود.
اما وقتی نباید کلید خصوصی را در اختیار کسی قرار دهیم، شبکه چگونه متوجه میشود که کلید خصوصی صحیح است؟ چگونه مطمئن شویم رمزعبور درست است وقتی آن را نداریم؟ اینجاست که کلید عمومی به کار میآید.
کلید عمومی چیست؟
کلید عمومی هم مانند کلید خصوصی رشتهای متنی از حروف و اعداد انگلیسی است که از نظر ریاضی با کلید خصوصی پیوند دارد و بهنوعی این دو کلید مکمل یکدیگر هستند.
کاربرد اصلی کلید عمومی این است که اشتراکگذاری آن هیچ مشکلی ندارد و بدون افشای کلید خصوصی، صحت تراکنش به شبکه اثبات میشود. در حقیقت بدون اینکه نیاز باشد کلید خصوصی را به کسی بدهیم، شبکه با کلید عمومی میتواند اطمینان حاصل کند که تراکنش از کیف پول شما ارسال شده است.
آدرس کیف پول که در ادامه به آن میپردازیم هم از کلید عمومی تولید میشود.
آدرس کیف پول چیست؟
همان طور که گفتیم، در بیشتر کیف پولها ما بهطور مستقیم نمیتوانیم کلید خصوصی و کلید عمومی را ببینیم و واقعاً نیازی هم به اینها نداریم. همین که از کلمات بازیابی کیف پول بهخوبی محافظت کنیم کافی است.
اما با آدرس کیف پول زیاد سروکار خواهیم داشت و باید به آن توجه ویژهتری داشته باشیم.
آدرس کیف پول هم رشتهای متنی منحصربهفرد از حروف و اعداد انگلیسی است که مانند شمارهحساب، میتوانیم آن را در اختیار فرستنده قرار بدهیم تا برای ما ارز دیجیتال ارسال کند.
از طرف دیگر، برای ارسال ارز دیجیتال به شخص (فرد یا صرافی) فقط کافی است آدرس کیف پول گیرنده را داشته باشیم.
فراموش نکنید آدرس کیف پول با کلید عمومی تفاوت دارد.
برای اینکه با شکل یک آدرس کیف پول آشنا شوید، در اینجا آدرس کیف پولی را که گفته میشود متعلق به ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین است آوردهایم:
۱A۱zP۱eP۵QGefi۲DMPTfTL۵SLmv۷DivfNa
همان طور که میبینید، آدرس کیف پول ترکیبی نامرتب از حروف کوچک و بزرگ انگلیسی و ارقام است. نگران نباشید، نیازی به حفظکردن آدرس کیف پول خود ندارید و میتوانید آن را در هنگام نیاز کپی کنید یا با استفاده از دوربین تلفن همراه خود آدرس را با اسکن یک کد QR وارد کنید.
همچنین در برخی از ارزهای دیجیتال مانند ریپل و ایاس، علاوهبر آدرس کیف پول، با مفهوم دیگری بهنام «ممو» یا «تگ» سروکار داریم و کاربردشان ایجاد نوعی دستهبندی برای داراییهای یک آدرس است. بنابراین، اگر با ارزهای دیجیتالی مثل ریپل یا ایاس کار میکنید و مثلاً قصد دارید دارایی خود را به صرافی واریز کنید، حتماً در کیف پول خود علاوه بر آدرس، تگ یا ممویی را هم که صرافی به شما داده است وارد کنید تا داراییتان گم نشود.
دوباره تأکید میکنیم که توضیح چگونگی کار کیف پولهای دیجیتال به این سادگیها نیست؛ اما همین که مطالب بالا را بخوانید برای شروع کار با کیف پولها کفایت میکند.
حالا که به درک ابتدایی از کیف پول و کار آن رسیدید، نوبت میرسد به آشنایی با انواع کیف پولها.
دستهبندی کیف پولها نسبی است و هرکس ممکن است نوعی دستهبندی خاص را برای انواع کیف پولها در نظر بگیرید. مثلاً یکی ممکن است کیف پولها را بر اساس تعداد ارز پشتیبانیشده دستهبندی کند و یکی دیگر بر اساس رابط کاربری.
در این مقاله، اولین معیار ما برای دستهبندی و ارزیابی کیف پولهای دیجیتالی میزان ایمنی آنهاست؛ چون صرفنظر از کیف پولی که انتخاب میکنید، مهمترین فاکتوری که موقع کار با کیف پول باید در نظر بگیرید، امنیت داراییهایتان است. ایمنی کیف پول هم معمولاً بستگی به دو عامل اصلی دارد:
- دسترسیداشتن یا نداشتن به کلید خصوصی (امانی یا غیرامانیبودن)
- اتصال کیف پول به اینترنت (آفلاین یا آنلاینبودن)
معیار اصلی دیگر برای دستهبندی کیف پولها، نوع دسترسی و دستگاهی است که کیف پول در آن اجرا میشود. این دستهبندی شامل گزینههای زیر است:
- کیف پول موبایل
- کیف پول تحتوب
- افزونه مرورگر
- کیف پول دسکتاپ
- کیف پول سختافزاری
- کیف پول کاغذی
در ادامه هر دو نوع دستهبندی را بررسی میکنیم.
امانی یا غیرامانیبودن
آیا کیف پولی که از آن استفاده میکنید کلمات بازیابی (بهطور کلی بکآپ) یا کلید خصوصی را در اختیارتان قرار میدهد؟ اگر بله، کیف پول شما غیرامانی است و اگر نه، با یک کیف پول امانی طرف هستید.
در حقیقت، تعیینکنندهترین ویژگی امنیتی کیف پول، امانی (Custodial) یا غیرامانی (Non-custodial) بودن آن است.
همان طور که از اسمش مشخص است، در کیف پولهای امانی، دارایی شما به «امانت» از طرف شما نگهداری میشود و در حقیقت شما بهطور مستقیم بر دارایی خود کنترل ندارید.
بهعنوان یک نمونه بارز، کیف پولهای موجود در صرافیها کیف پولهای امانی هستند.
اگر بخواهیم این وضعیت را در قالب یک مثال بیان کنیم، مثل این است که پول خود را در بانک نگهداری کنید.
در واقع، اکثر کیف پولهای امانی برای ورود به کیف پول به شما نوعی گذرواژه ارائه میکنند که اصلاً معادل با کلید خصوصی شما نیست.
کیف پولهای امانی معمولاً برای افرادی مناسب هستند که تازه وارد دنیای کریپتو شدهاند و دربارهٔ عملکرد کیف پول یا چگونگی دریافت و ذخیره کلید خصوصی دانش چندانی ندارند.
علاوه بر این، همان طور که اشاره کردیم، بیشتر صرافیها و پلتفرمهای معاملاتی متمرکز هم کیف پولهای امانی در اختیار کاربرهای خود قرار میدهند. در این شرایط کیف پول امانی میتواند مزیت داشته باشد؛ چراکه معاملهگران به داراییهای خود دسترسی سریع و آسان دارند و بهراحتیِ چند کلیک، در عرض چند ثانیه میتوانند بدون پرداخت کارمزد شبکه وارد معاملات روزانه شوند.
در مقابل، کیف پولهای غیرامانی همان خانههایی هستند که کلید به خودتان سپرده میشود و صاحبخانه دیگر کاری با کلید شما ندارد.
در این وضعیت، امنیت خانه بسیار بیشتر است؛ اما فراموش نکنید که اگر کلیدتان را گم کنید یا به فرد دیگری بدهید، هیچکاری از دست صاحبخانه یا شخص دیگری ساخته نیست! مسئولیت نگهداری کلیدهای خصوصی در کیف پولهای غیرامانی فقط برعهده خودتان است.
یادتان باشد بیشتر کیف پولها بهجای خودِ کلید خصوصی، به شما کلمات بازیابی ارائه میدهند که از نظر فنی همان کلید خصوصی ندارد و با آن فرقی ندارد.
راهکارهایی مثل بکآپ گرفتن، یادداشتکردن کلید خصوصی/ کلمات بازیابی روی چند برگه کاغذ مختلف و نگهداری از آنها در مکانهای شخصی و ایمن یا حتی حکاکی آنها روی قطعات فلزی برای ماندگاری بیشتر، همگی روشهایی پیشنهادشده برای حفاظت از کلیدهای خصوصی هستند.
با توجه به خطرات هک و تحریم، در ادامه این مقاله فقط کیف پولهایی را معرفی میکنیم که غیرامانی هستند.
آنلاین یا آفلاینبودن (سرد یا گرمبودن)
مسئله تأثیرگذار دیگر بر امنیت کیف پولهایتان نحوه اتصال کیف پول به اینترنت است.
اینترنت اصلیترین راه دسترسی هکرها و مجرمان اینترنتی به کیف پولهاست؛ پس آنلاینبودن کیف پول باعث میشود داراییهایتان در معرض خطر بیشتری باشند.
تمام کیف پولها بر اساس نحوه نگهداری کلید خصوصی، به دو دسته سرد (Cold) و داغ (Hot) تقسیم میشوند.
کیف پولهای سرد، کیف پولهایی هستند که دارایی را بدون اتصال به اینترنت و بهصورت آفلاین نگهداری میکنند و تنها در مواقع نیاز مثل انتقال بیت کوین، به اینترنت متصل میشوند.
این نوع کیف پولها بهخاطر شیوه نگهداری کلیدخصوصی، امنیت بیشتری دارند و عمدتاً برای سرمایهگذاری بلندمدت استفاده میشوند.
در مقابل، کیف پولهای داغ قرار دارند که در آنها دارایی در شرایطی نگهداری میشود که دسترسی به اینترنت وجود دارد. استفاده از یک کیف پول گرم لزوماً به این معنا نیست که کلید خصوصی در سرورهای اینترنتی نگهداری میشود، بلکه به متصلبودن دستگاه به اینترنت اشاره دارد.
بهعنوان مثال، ذخیره بیت کوین در موبایلی که به اینترنت متصل است، نوعی ذخیرهسازی داغ است، اگرچه کلیدهای خصوصی روی خود موبایل نگهداری میشوند. کیف پولهای داغ برای استفادههای روزمره، سرمایهگذاریهای خرد و معاملات ارزهای دیجیتال مناسب هستند.
در ادامه، انواع مختلف کیف پولهای آنلاین و آفلاین را بررسی میکنیم.
کیف پول موبایل
کیف پولهای موبایل بهصورت یک برنامه روی تلفن همراه شما نصب میشوند. ازآنجاکه امروزه تقریباً هر فرد در هر کجا که باشد یک گوشی هوشمند در جیبش دارد، کیف پولهای موبایلی را میتوانیم پرکاربردترین نوع کیف پول بدانیم.
در زمان بهروزرسانی این مقاله، تراست والت محبوبترین کیف پول موبایلی است که بهطور همزمان از دهها هزار کوین و توکن پشتیبانی میکند. این کیف پول هم برای سیستمعامل اندروید و هم برای iOS بهرایگان در دسترس است.
کیف پول تحتوب
کیف پولهای مبتنی بر وب (Web Wallet) سادهترین کیف پول از نظر دسترسی و راحتی کار هستند. برای استفاده از این کیف پولها فقط کافی است در هر دستگاهی از مرورگر اینترنتی استفاده کنید. با این حال، ازآنجاکه این کیف پولها کلید خصوصی را روی سرورهای اینترنتی ذخیره میکنند، ریسک هکشدن یا مسدودشدن بیشتری دارند.
البته اغلب ارائهدهندگان کیف پول مبتی بر وب اثبات کردهاند که هیچگونه دسترسی به کلیدهای خصوصی شما نخواهند داشت و بنابراین امنیت را تضمین میکنند. مشهورترین کیف پول تحتوب، کیف پول Blockchain.com است که از بیت کوین، بیت کوین کش، اتریوم و استلار پشتیبانی میکند.
افزونههای مرورگر
یکی دیگر از کیف پولهای پرطرفدار سالهای اخیر، کیف پولهایی هستند که در قالب افزونههای (Extension) مرورگر کار میکنند. مزیت اصلی این کیف پولها این است که میتوانند مرورگرهای معمولی شما را به مرورگر بلاک چین تبدیل کنند. با استفاده از این افزونهها میتوانید وارد پلتفرمهای غیرمتمرکز مختلف شوید و با آنها تعامل داشته باشید.
مشهورترین کیف پولی که بهصورت افزونه مرورگر عرضه شده است متامسک (MetaMask) است. این کیف پول همزمان از اتریوم، بایننس چین، فانتوم، پالیگان و چندین بلاک چین دیگر پشتیبانی میکند. این بدان معناست که مانند تراست والت میتوانید از متامسک برای ذخیره هزاران کوین و توکن استفاده کنید.
افزونههای مرورگر را با کیف پولهای تحتوب اشتباه نگیرید؛ چراکه کیف پولهایی مانند متامسک کنترل کامل کلید خصوصی را به خودتان میسپارند. با این حال، مراقب افزونههای جعلی باشید.
کیف پول دسکتاپ
کیف پول دسکتاپ، نرمافزاری است که روی کامپیوترهای شخصی و سیستمعاملهای ویندوز، لینوکس و مک نصب میشود. این کیف پولها مانند کیف پول موبایل کلیدهای خصوصی را روی خودِ دستگاه ذخیره میکنند.
اگرچه هر ارز دیجیتال معمولاً کیف پول دسکتاپ مخصوص خود را دارد، مشهورترین کیف پول دسکتاپ کیف پول اکسودوس (Exodus) است که بهطور همزمان از دهها ارز دیجیتال پشتیبانی میکند.
کیف پولهای سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری (Hardware Wallet) «سردترین» گاوصندوقهای فیزیکی شما برای نگهداری داراییهای دیجیتالتان هستند. این کیف پولهای غیرامانی، دستگاههایی هستند که بهطور ویژه برای نگهداری آفلاین و ایمن ارزهای دیجیتال طراحی میشوند.
در حقیقت کیف پولهای سختافزاری با پروتکلهای امنیتیای که دارند اجازه نمیدهند کلید خصوصی بدون اجازه شما خارج شود و این یعنی خیالتان راحت است که هیچکس جز شما که صاحب کیف پول هستید به کلیدهای خصوصیتان دسترسی ندارد.
کیف پول سختافزاری چیست؟
مثل هر دستگاه فیزیکی دیگری، برای خرید این کیف پولها باید هزینه پرداخت کنید. کیف پولهای سختافزاری معمولاً برای سرمایهگذاریِ سنگین و بلندمدت مناسب هستند.
کیف پول کاغذی
کیف پول کاغذی همان کلید خصوصی یا عبارات بازیابی کیف پول است که روی کاغذ چاپ شده است.
بهدلیل خطراتی که این روش دارد، ذخیره ارز دیجیتال در کیف پول کاغذی تقریباً منسوخ شده است و کاربرد کمتری نسبت به سایر روشهای ذخیرهسازی داراییهای دیجیتال دارد.
با این حال، اگر باز هم این روش را برای ذخیره داراییهایتان ترجیح میدهید، میتوانید به وبسایتهای ویژه ایجاد کیف پول کاغذی مثل BitAddress (مخصوص کیف پول کاغذی بیت کوین) مراجعه کنید.
همچنین خودتان میتوانید کلمات بازیابی (کلید خصوصی) و آدرس کیف پول را روی تکهای کاغذی بنویسید و به این صورت برای خود کیف پول کاغذی بسازید. برای خرجکردن داراییها هم فقط کافی است در یک نرمافزار معتبر کیف پول، کلمات بازیابی یا کلید خصوصی را وارد کنید.
فراموش نکنید برگههای کاغذ ممکن است بهراحتی خراب یا گم شوند، یا احتمال دارد بخشی از کُد QR به هر دلیلی از بین برود یا مخدوش شود.
ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که فرایند ایجاد کیف پول کاغذی، پرینتگرفتن و محافظت ایمن از برگههای کاغذ هم گاهی برای تازهواردها چندان ساده نیست.
چه کیف پولی انتخاب کنیم؟
حالا که با انواع مختلف کیف پول آشنا شدیم، احتمالاً میپرسید که بین این همه گزینه، کیف پول مناسب شما کدام است.
برای پاسخ به این پرسش، باید بگوییم هیچ کیف پولی بهترین و تأییدشدهترین کیف پول نیست. شما خودتان باید نیازها و اهداف خود را بشناسید و دقیقاً بدانید چه انتظاری از کیف پولتان دارید.
مثلاً کسی که قصد دارد میلیونها دلار سرمایه را ذخیره کند، احتمالاً نباید به سراغ کیف پول تحتوب برود. یا کسی که از امنیت کامپیوتر شخصی خود اطمینان ندارد، احتمالاً بهتر است از یک کیف پول موبایلی بهجای کیف پول دسکتاپ استفاده کند.
در ادامه به چند مهمترین پرسشهایی اشاره میکنیم که در انتخاب مناسبترین کیف پول راهنمای خوبی برای شما هستند.
مهمترین معیار: امنیت
سه معیار اصلی قبل از انتخاب یک کیف پول: امنیت، امنیت و امنیت!
بدون شک، قبل از بررسی هر چیز دیگری، ابتدا باید مطمئن شوید کیف پول مدنظرتان امن است؛ هر چه باشد پای پولهایی وسط است که با زحمت به دست آوردهاید!
امنیت و اعتبار کیف پول بر تمام معیارهای دیگر ارجحیت دارد. بهعنوان مثال، اگر کیف پولی از ارز دیجیتال شما پشتیبانی میکند؛ اما کمتر از ۱,۰۰۰ نصب دارد یا حرف و حدیث پشت آن زیاد است، بهتر است قید آن را بزنید.
برای انتخاب یک کیف پول امن به نکات زیر توجه کنید:
- پیش از انتخاب هر کیف پول تحقیق کنید. حتماً پیش از انتخاب یک کیف پول درباره آن تحقیق کنید، با تیم توسعه آن آشنا شوید و ویژگیهای خوب و بد آن را بهطور کامل بشناسید. بهترین منبع وبسایت اصلی کیف پول است. پرسوجو و مقالات و ویدئوهای منابع معتبر دیگر هم میتواند کمک خوبی در شناخت کیف پول باشد.
- ترجیحاً کیف پول را از وبسایت اصلی دانلود کنید. بعضی از نرمافزارهای کیف پولی که در فروشگاههای اپلیکیشن موبایل یا وبسایتهای دیگر مشاهده میکنید، در واقع بدافزارهایی هستند که ممکن است برایتان دردسرساز شوند. مطمئنترین روش، دانلود کیف پول از وبسایت رسمی آن است. اگر قصد دانلود از منابع دیگر را دارید، حتماً نام ارائهدهنده کیف پول را چک کنید و به تعداد دانلود و نظرات کاربرهای دیگر توجه داشته باشید.
- هرگز اطلاعات خصوصیتان به اشتراک نگذارید، حتی با تیم پشتیبانی. اطلاعات حساسی مثل عبارت بازیابی (کلید خصوصی)، گذرواژه کیف پول، یا پینکُدتان را هرگز با هیچکس، حتی تیم پشتیبانی، به اشتراک نگذارید و آن را وارد هیچ پلتفرم یا نرمافزاری بهغیر از کیف پولتان نکنید. اگر کیف پول شما امانی است، حتی تیم پشتیبانی نیز نباید کلید خصوصی شما را بداند؛ پس بدانید و آگاه باشید که هر ایمیل یا پیام کوتاهی از سوی تیم پشتیبانی که از شما بخواهد عبارت بازیابیتان را نشان دهید، بیتردید جعلی است!
- سعی کنید از بیشترین امکانات امنیتی کیف پولتان استفاده کنید. بهعنوان مثال، اگر کیف پولتان قابلیت فعالسازی احراز هویت دوعاملی دارد، از آن استفاده کنید. ترجیحاً از گوگل آتنتیکیتور (Google Authenticator) برای امنیت بیشتر استفاده کنید.
- بهروزرسانی کنید. حتماً از کیف پولهایی استفاده کنید که تیم توسعه فعالی دارند و بهطور مرتب بهروزرسانی میشوند. اپلیکیشن خود را بهروزرسانیشده نگه دارید و مطمئن شوید که فایروال و آنتیویروسهای دستگاهتان هم بهروزرسانی شدهاند.
- تمام موجودیتان را در یک کیف پول نگه ندارید. ایمنترین و منطقیترین روش نگهداری ارز دیجیتال این است که تمام تخممرغهای خود را در یک سبد نچینید! چند کیف پول با سطح ایمنی مختلف داشته باشید و مبالغ بیشتر را در کیف پولهای آفلاین و ایمنتر ذخیره سرد کنید.
چه خدماتی از کیف پول انتظار دارید؟
مسئله دیگری که باید تکلیفش را روشن کنید، قصد و هدفتان از بهکارگیری کیف پول و سرویسهایی است که مایل هستید از کیف پول دریافت کنید. همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم، کیف پولها علاوه بر امکان ذخیره، ارسال یا دریافت دارایی، امکانات دیگری را مثل کار با پلتفرمهای دیفای یا سهامگذاری در اختیارتان میگذارند.
مثلاً اگر میخواهید هم سهامگذاری کنید و هم با پلتفرمهای دیفای (مانند صرافیهای غیرمتمرکز) کار کنید، احتمالاً کیف پول متامسک یا تراست والت گزینه خوبی برای شما است.
قصد نگهداری کوتاهمدت دارید یا بلندمدت؟
اگر بهدنبال نگهداری کوتاهمدت هستید، معمولاً باید بهدنبال کیف پولی باشید که با چند کلیک ساده بتوانید به داراییهایتان دسترسی پیدا کنید.
اما اگر قصد دارید هودل (HODL) کنید، یعنی برای مدتزمان طولانی ارز دیجیتال نگهداری کنید، باید بهسمت آفلاینکردن دارایی و افزایش فاکتورهای ایمنی پیش بروید.
آیا بهدنبال ترید هستید؟
اگر قصد ترید روزانه ارزهای دیجیتال را دارید، بهناچار باید به کیف پولهای امانی صرافیهای دیجیتال اعتماد کنید؛ چراکه واریز و برداشت روزانه کوین از حساب صرافی، هزینه کارمزدی برایتان میتراشد که گاهی از میزان سود ترید روزانه نیز بیشتر است.
سعی کنید بیش از حد معقول در کیف پول صرافی نگهداری نکنید و هروقت سرمایهتان به سقف مشخصی رسید، آن را به کیف پولی ایمنتر انتقال دهید.
مبلغی که قصد ذخیره آن را دارید، چقدر است؟
این پرسش مستقیماً به میزان امنیتی بستگی دارد که از کیف پولتان انتظار دارید. هیچ تردیدی نیست که اگر مبلغ دارایی شما زیاد باشد، به سطح ایمنی بیشتر و ذخیره سرد احتیاج خواهد داشت.
کم یا زیادبودن سرمایه نسبی است و به خودتان مربوط میشود. ممکن است ده هزار دلار برای یک نفر عددی نباشد؛ اما برای یک نفر دیگر، نصف سرمایه زندگیاش باشد.
دانش شما در زمینه بلاک چین و ارزهای دیجیتال چقدر است؟
اگر درباره ایجاد کیف پول، نحوه یادداشت و ذخیره کلید خصوصی و شیوه کار با کیف پول اطلاعات زیادی ندارید، بهتر است فعلاً از کیف پولهای سادهتری که پیچیدگی کمتری دارند، استفاده کنید تا دچار اشتباه نشوید.
بهعنوان مثال، همیشه توصیه میشود کاربران تازهوارد از کیف پولهای موبایل مانند تراست والت استفاده کنند.
کوین مدنظرتان کدام است و توسط چه کیف پولهای دیجیتالی پشتیبانی میشود؟
بعضی از کیف پولها تکارزی هستند و بعضی دیگر از چند کوین مختلف پشتیبانی میکنند. بنابراین، یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب کیف پول، پشتیبانی آن از کوین موردنظر شماست.
چگونه کیف پول یک ارز دیجیتال را پیدا کنیم؟
برای پیداکردن کیف پول هر ارز دیجیتال مراجعه به وبسایت رسمی آن ارز دیجیتال بهترین کاری است که میتوان انجام داد. پیش از آن، در کیف پولهای مطرح که در ادامه معرفی میکنیم بگردید؛ چون این کیف پولها بیش از ۹۰ درصد از توکنهای بازار را پشتیبانی میکنند.
کیف پول سختافزاری سیف پل (SafePal): سیف پل که با سرمایهگذارهای شناختهشدهای مثل بایننس، تراست والت و بنیاد لایت کوین همکاری میکند، سال ۲۰۱۹ محصول سختافزاریاش را به بازار فرستاد. تقریباً از تمام ارزهای دیجیتال پشتیبانی میکند و صفحهنمایش رنگی آن به جذابیتش میافزاید. همچنین دوربینی درونساخته برای اسکن کُدهای QR دارد که کار انجام تراکنش را آسانتر و ایمنتر میکند. قیمت کیف پول سختافزاری سیف پل با مدل S۱ در ایران حدود ۳میلیون تومان است.